Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про добровільну участь у системі пенсійного страхування розповідали у Путивльській ДПІ

опубліковано 12 травня 2023 о 09:56

 Днями у приміщенні Путивльської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області відбулася зустріч з платниками податків на тему добровільної участі у системі пенсійного страхування. 

Зокрема, платникам повідомили, що головною умовою для отримання гідної пенсії є необхідний стаж. А для того, щоб був правильно зарахований стаж потрібно своєчасно сплачувати внески (ЄСВ). Присутніх повідомили, що якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і «докупити» страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. 

Це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку. 

Щоб докупити стаж за поточний період, необхідно подати заяву, копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), де зображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. А його сума не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ,  у 2023 році ця сума становить 1474 гривні.  

Крім того, можна докупити страховий стаж, якого не вистачає для призначення пенсії. У 2023 році мінімальний внесок за 1 місяць страхового стажу за умови одноразової сплати за певний період становить 2 948 гривень (це 2 розміри мінімального ЄСВ).