Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Лебединської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області Людмили БАКЛАНОВОЇ з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

, опубліковано 07 жовтня 2022 о 10:15

   Доводимо до вашої уваги відповіді на запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

 Питання.

    Доброго дня. Розкажіть, які саме активи підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню

Відповідь.

    Одноразовому добровільному (спеціальному) декларуванню підлягають активи фізичної особи, які були одержані фізичною особою з доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки. До їх переліку відносяться:

    - валютні цінності;

    - нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості).

    - рухоме майно;

    - частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

    - цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом;

    - права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди, не пов’язані із правом власності на цінні папери;

    - інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам’ятні банкноти та монети, майнові права, що належать декларанту або з яких декларант отримує чи має право отримувати доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику такого майна частину належного власнику доходу.

Питання.

     Хочу дізнатися, чи всі статки потрібно декларувати в рамках кампанії податкової амністії?

  Відповідь.

     Ні. Добровільному декларуванню підлягають не всі грошові активи фізичної особи, майно/майнові права, а лише ті, які відповідають вказаним критеріям:

    - розміщені на території України та/або за її межами;

    - були одержані з доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні;

    - з яких не були сплачені податки та збори, або сплачені не в повному обсязі;

    - які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 01.01.2021.

    Якщо грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх непотрібно.

 Питання.

    Маю вітчизняний  автомобіль «Таврія-Славута» 2015 року випуску Запорізького  автомобільного заводу. Підкажіть, чи підлягає моє авто декларуванню в рамках кампанії одноразового декларування?

 Відповідь.

    Ні, не потрібно декларувати. У тому числі не підлягає декларуванню: один транспортний засіб особистого некомерційного використання, легковий автомобіль з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 Питання.

    Маю не задекларовані державні облігації України. Чи потрібно їх декларувати?

  Відповідь.

    Звісно. Це стосується номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення і декларується за ставкою 2,5 відсотка.

    Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

    Сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування необхідно протягом  30 календарних днів з дати подання декларації.