Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Сумської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області Валентини МЕЛІКОВОЇ з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

, опубліковано 03 жовтня 2022 о 13:54

Доводимо до вашої уваги відповіді на запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

Питання.

    Доброго дня. Підкажіть, яким чином можу дізнатися, що подана мною одноразова добровільна декларація із задекларованою сумою коштів, отримана ДПС?

 Відповідь.

    З метою отримання інформації щодо поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації та суми сплаченого збору з одноразового декларування платник податків має право звернутися до Головного управління ДПС згідно з податковою адресою зазначеної в розд. ІІ «Інформація про платника збору» одноразової (спеціальної) добровільної декларації із відповідною заявою, відповідь на яку буде надана у порядку та строки, визначені чинним законодавством.

 Питання.

      Хочу зрозуміти, хто з громадян повинен подати декларацію з одноразового добровільного декларування. Може і я підпадаю у цей перелік?

 Відповідь.

    Скористатися можливістю й подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

   Одночасно, не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

   Хочу додати, що одноразове (добровільне) декларування – це не ревізія статків  громадян: хто, де, скільки й коли заробив і про що держава можливо не знає. Зазначена процедура виключно добровільна.

 Питання.

   Нещодавно подала одноразову декларацію. Підкажіть, скільки в мене є часу для сплати податку із задекларованого мною майна?

 Відповідь.

    Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання  декларації, а при обранні альтернативних ставок - до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року.

 Питання.

      Нагадайте про порядок подання декларації з одноразового декларування, як саме це проходить?

 Відповідь.

    Декларації подаються безпосередньо декларантами й виключно в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету платника податків.

 Платник податків, який бажає добровільно декларувати, заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Після цього декларація підлягає камеральній перевірці з боку ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки. Для цього законодавчо відведено термін - протягом 60 днів.

 Питання.

     Як дізнатися, чи підпадаю я  під перелік добровільного декларування?

 Відповідь.

   Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби, пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках. Тож, маючи цей перелік, ви самостійно можете визначитися із необхідністю декларування.