Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 22 вересня 2022 о 09:44

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Великописарівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області Наталії БОЧАРОВОЇ

з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

 

Доводимо до вашої уваги відповіді на запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

 Питання.

Роз’ясніть, який транспорт не підлягає декларуванню в рамках кампанії податкової амністії?

 Відповідь.

Одну одиницю транспортного засобу особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб i більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 Питання.

Маю державні облігації України. Чи потрібно їх декларувати?

Відповідь.   

Так. Це стосується номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення і декларується за ставкою 2,5 відсотка.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відс. зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

Сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування необхідно протягом 30 календарних днів з дати подання декларації.

 Питання.

Як бути у випадку, якщо сума обрахованого збору для мене завелика. Чи можна сплатити її частками?

 Відповідь.

      Так, це законодавчо передбачено. У разі вибору декларантом ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору здійснюється декларантом:

- першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

- другого платежу  - до 1 листопада 2023 року;

- третього платежу - до 1 листопада 2024 року.

Питання.

      Війна не дала добудувати дім. Поясніть, чи підлягає одноразовому декларуванню об'єкт незавершеного будівництва?

 Відповідь.

До активів, що підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню у формі нерухомого майна, належать об'єкти незавершеного будівництва, а саме:

- не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване в установленому законом порядку, але майнові права на такі об'єкти належать декларанту на праві власності;

- не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або на праві довгострокової оренди або на праві суперфіцію.