Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 19 вересня 2022 о 14:40

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Липоводолинської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області Олександра СЛІПЧЕНКА

з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

 

Доводимо до вашої уваги відповіді на запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

Питання.

      Поясніть, на які активи фізичної особи не поширюються державні гарантії та звільнення від відповідальності?

 Відповідь.

Державні гарантії та звільнення від відповідальності, передбачені підрозділом 94 розділу ХХ Податкового кодексу України, також не поширюються на:

- активи фізичної або юридичної особи, набуття яких містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 3685 Кримінального кодексу України, та/або які підлягають стягненню як необґрунтовані в порядку, встановленому главою 12 розділу III Цивільного процесуального кодексу України;

- валютні цінності, права вимоги та грошові кошти, позичені третім особам, зображені в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у разі встановлення центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, порушення декларантом встановлених пунктами 8 і 9 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ умов розміщення валютних цінностей у банківських або інших фінансових установах, відсутності договору позики між декларантом та юридичною особою та/або нотаріального посвідчення договору позики між декларантом та іншою фізичною особою, відсутності відповідного документа, що підтверджує право вимоги.

 Питання.

На рахунку у відділенні іноземного банку маю кошти. Чи потрібно їх декларувати, якщо – так, то за якою ставкою?

 Відповідь.

Щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, то вони підлягають декларуванню за ставкою 9 відсотків.

Хочу нагадати, що у цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 9-кової ставки збору кошти декларанта в іноземній валюті на дату подання такої декларації мають бути розміщені на рахунках у банках та/або інших фінансових установах за кордоном.

 Питання.

Чи залишиться інформація особи, яка декларує свої статки, конфіденційною?

 Відповідь.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

Крім того, громадянину гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

 Питання.

     Від незалежних від мене обставин своєчасно, до 1 вересня 2022 року, не подала одноразову декларацію. У всьому винна війна. Чи можу я це зробити зараз?

 Відповідь.

     Так. Нещодавно Верховна Рада України підтримала зміни до Податкового кодексу України, якими продовжено процедуру одноразового добровільного декларування до 1 березня 2023 року. Тому, шановна, запрошую долучитися до кампанії податкової амністії та зробити власний внесок до бюджету України у такий нелегкий воєнний час.