Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 12 вересня 2022 о 13:38

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Білопільської державної податкової інспекції

Головного управління ДПС у Сумській області Олени ПОПОВИЧ

з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

 

      Доводимо до вашої уваги відповіді на запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

Питання.

      Хочу дізнатися, чи існують майнові активи, які можна не декларувати?

 Відповідь.

       Так. Такі активи існують, а саме: Законом України про добровільне декларування передбачені активи, які навіть при неподанні фізичною особою одноразової добровільної декларації будуть вважатися такими, з яких повністю сплачені податки та збори, а податкова перевірка щодо джерел їх набуття не проводиться. Серед них:

       • квартира чи квартири, загальна площа якої чи яких не перевищує сукупно 120 кв. м, або майнові права на таку квартиру у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва, підтверджені відповідними документами;

       • житловий будинок чи житлові будинки (в тому числі – незавершеного будівництва), загальна площа якого чи яких сукупно не перевищує 240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

        • об'єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будівлі некомерційного призначення (в тому числі – незавершеного будівництва) загальною площею, що не перевищує 60 кв. м;

        • земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України;

        • один транспортний засіб особистого некомерційного використання, право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового добровільного декларування. Але це не стосується транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3000 куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн, мотоцикла із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера.

      Також можна не декларувати й інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис грн станом на дату завершення періоду одноразового декларування.

 Питання.

Якщо податківцями виявлена помилка в моїй одноразовій декларації, що очікувати?

 Відповідь.

 Після отримання декларації, протягом 60 днів податківцями проводиться камеральна перевірка на логічні та арифметичні помилки.   

У ході перевірки ДПС з’ясовує, чи дійсно існують задекларовані активи. Це стосується, зокрема, грошей у банках.

Перевіряє, чи гроші знаходяться на рахунку, який був відкритий у рамках кампанії одноразового декларування, та правильність застосування ставок. 

Якщо буде встановлено невідповідність даних, платника буде поінформовано про це та запропоновано виправити помилку.

 Питання.

     Хочу дізнатися про ставки оподаткування доходів, задекларованих в рамках одноразового добровільного декларування.

 Відповідь.

 Відповідно до Закону України встановлено три ставки, а саме:

         •  5 відсотків – загальна ставка одноразового збору;

         •  2,5 відсотка - для  активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики;

         •  7 і 9 відсотків – для закордонних активів.

 Питання.

       Чи надає держава певні гарантії  мені, як добровільному декларанту?

 Відповідь: 

У рамках Закону України № 1542-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» декларант отримує певні гарантії від держави:

По-перше, контролюючі органи не будуть перевіряти джерела отримання декларантом доходів, з яких було одержано/набуто задекларовані активи.

По-друге, декларант звільняється від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства та від обов’язку нарахування та сплати податків і зборів щодо доходів, з яких отримано задеклароване майно.

По-третє, до декларанта не можуть вживатися заходи забезпечення кримінального провадження та застосовуватися запобіжні заходи і вчинятися слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні у зв’язку з придбанням, створенням, одержанням, використанням задекларованих активів.

І останнє, декларант не притягується до адміністративної відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, якщо такі правопорушення пов’язані з придбанням/створенням/одержанням чи використанням задекларованих активів.