Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 06 вересня 2022 о 09:15

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Краснопільської державної податкової інспекції Головного управління

 ДПС у Сумській області Володимира ГУЛОГО

з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

 

Доводимо до вашої уваги відповіді на запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

 Питання.

     Поясніть, хто з громадян повинен подати декларацію з одноразового добровільного декларування?

 Відповідь.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

А не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

Хочу додати, що одноразове (добровільне) декларування – це не ревізія статків  громадян: хто, де, скільки й коли заробив і про що держава можливо не знає. Зазначена процедура виключно добровільна.

 Питання.

      На початку серпня 2022 року подав одноразову декларацію. Хочу дізнатися скільки в мене є часу для сплати податку із задекларованого мною майна?

 Відповідь.

      Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання  декларації, а при обранні альтернативних ставок - до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року.

 Питання.

       Який порядок проведення процедури одноразового декларування?

 Відповідь.

  Декларації подаються безпосередньо декларантами й виключно в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету платника податків.

 Платник податків, який бажає добровільно декларувати, заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Після цього декларація підлягає камеральній перевірці з боку ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки. Для цього законодавчо відведено термін - протягом 60 днів.

 Питання.

     Які об’єкти підпадають під перелік добровільного декларування та що потрібно декларувати?

 Відповідь.

     Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби, пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.