Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата податків під час дії воєнного стану (Липоводолинська ДПІ)

опубліковано 01 вересня 2022 о 13:21

Із 1 квітня 2022 року до припинення/скасування воєнного/надзвичайного стану для ФОПів першої і другої груп сплата єдиного податку стала добровільною.

Із 1 березня 2022 року до припинення/скасування воєнного/надзвичайного стану, а також протягом 12 місяців ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ.

 Тобто ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе в зазначених вище періодах. Варто звернути увагу, що це є правом, а не обов’язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно. При цьому, після припинення воєнного стану в Україні, обов’язок щодо сплати ЄП чи ЄСВ за місяці, в яких не сплачувалися вказані податки, відповідно до вказаних норм, відсутній.

Варто зазначити, що на сьогодні для всіх платників податків встановлено звільнення від відповідальності за виконання свого податкового обов’язку, у тому числі щодо дотримання термінів сплати податків та зборів та подання звітності, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок. При цьому, такий обов’язок має бути виконаним протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.