Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Охтирська ДПІ: про норми одноразового (спеціального) добровільного декларування

опубліковано 23 лютого 2022 о 11:41

Охтирська ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області інформує, що з 21.07.2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

 Нормами закону передбачена можливість цивілізованої легалізації активів, що були приховані від оподаткування. Так, громадяни, які мають розміщені на території України та/або за її межами активи, що належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, мають право подати одноразову добровільну декларацію. Одноразове добровільне декларування відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Саме протягом цього періоду громадяни зможуть подати добровільну декларацію до Державної податкової служби України (далі – ДПС). Сама декларація подається виключно в електронному вигляді.

 Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування, розмір якого значно менше ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб (18%). Загальна ставка одноразового збору становить 5%, для закордонних активів – 9%, для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%.

 Склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства і не здійснюються нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, становлять:

активи (крім нерухомості та транспортних засобів) сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч грн.;

квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 квадратних метрів;

будинок/будинки загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 квадратних метрів;

технічні споруди до 60 квадратних метрів;

земельні ділянки в межах норм безоплатної приватизації;

один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб i більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера.