Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виявлення та упередження порушень при виплаті заробітної плати на постійному контролі податківців Сумщини

опубліковано 18 квітня 2024 о 09:25

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що держава гарантує виплату заробітної плати найманим працівникам на рівні не менше законодавчо встановленого мінімуму. 

Так, Законом України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року №108/95-ВР (зі змінами та доповненнями) (далі – Закон) встановлено що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. 

Але чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплату, а часом зовсім не декларуючи оплату їхньої праці.

Тому, працівниками управління оподаткування фізичних осіб   постійно проводиться робота з виявлення та упередження порушень платниками податків податкового та іншого законодавства під час виплати громадянам заробітної плати та інших доходів.

Так, протягом січня-березня 2024 року проведені співбесіди та направлено листи 104 фізичним особам підприємцям, які мали випадки виплати заробітної плати найманим працівникам менше законодавчо встановленого мінімуму.

За результатами проведеної роботи 98 ФОП підвищили рівень заробітної плати, до зведеного бюджету додатково надійшло 143,2 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.