Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, платники податків мають право на податкову знижку за навчання

опубліковано 10 квітня 2024 о 09:13

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків Сумщини, що відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, платники податків мають право на податкову знижку за навчання. Це означає, що вони можуть повернути частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) за рахунок витрат на навчання себе, членів сім'ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік/дружина, діти) або членів сім'ї другого ступеня спорідненості (дідусі, бабусі, онуки).

 

Що таке податкова знижка 

Податкова знижка — це можливість отримати відшкодування частини витрат на освітні послуги. Згідно з законодавством, є можливість отримати повернення частини податку за кожний навчальний рік.

Податкову знижку можна отримати незалежно від того, в державному, комунальному чи приватному закладі освіти навчається здобувач освіти.

Члени сім'ї того, хто навчається, можуть скористатись знижкою за умови, якщо людина офіційно працевлаштована, роботодавець нараховує заробітну плату, утримує частину податків і перераховує до бюджету. Тобто частину цих податків можна повернути у вигляді податкової знижки. 

Як отримати відшкодування за оплачене навчання

До завершення року, наступного за звітним, тобто до кінця 2024 року, подати декларацію за 2023 рік. До кінця 2024 року, можна подати за 2023 рік. В цій декларації є порядок заповнення. Також вказується вартість навчання і розрахунок цієї суми. Податкова знижка на навчання складає 18% від витрачених у попередньому податковому році коштів, тобто від вартості навчання. 

Які документи потрібно подати

Копія паспорта, копія свідоцтва про народження  дитини, яка навчається;

Копія ідентифікаційного коду ;

Копія договору з навчальним закладом про здобуття освіти; 

Копія квитанцій про оплату навчання; 

Оригінал довідки з місця роботи про нараховану заробітну плату й утримані з неї податки;

Реквізити банківського рахунку для перерахування коштів при застосуванні  права на податкову знижку. 

Декларацію потрібно подати з пакетом документів. Вона може бути подана як поштою, так і наручно у  центрі обслуговування платників податків ГУ ДПС у Сумській області. 

Коли і куди надходять повернені гроші

Протягом шести-десяти днів податкова виконує  свої процедури:

Проводиться перевірка правильності заповнення декларації , перевірка доданих документів;

Надаються  на казначейство висновки і казначейство потім на розрахунковий рахунок фізичної особи, яка подала таку декларацію перераховує ці кошти. 

Кошти надходять протягом 60 днів після подання декларації повертаютьсяна вказану в заяві карту. Вона може бути будь-якого банку, але необхідно додати IBAN, МФО та назву фінансової установи.