Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Охтирський район: сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 31 січня 2023 о 14:56

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Охтирського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Сумській області Ольги СИЧ на тему: «Кампанія декларування – 2023»

Доводимо до вашої уваги відповіді на типові запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування, актуальні у 2023 році. 

Питання.

        Ольго Борисівно, поясніть, яку адресу необхідно вказати у податковій декларації, якщо відбулось перейменування назви вулиці на якій я проживаю?

Відповідь.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків повинен зазначити в податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником. Крім того, за такою адресою контролюючим органом може бути надіслано (вручено) податкове повідомлення-рішення. 

Питання.

Минулого року тяжко перехворіла COVID-19, витрати на лікування були дуже коштовними. Чи можна якимось чином їх частково компенсувати?

Відповідь.

Так. Пунктом 20 підрозд. I розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України  встановлено, що за результатами 2022 року до податкової знижки платника ПДФО у звітному податковому році в повному обсязі включаються витрати на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, придбання лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, необхідних для лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого або витягу з Реєстру медичних записів, записів про направлення   та   рецептів   в   електронній   системі   охорони   здоров’я,   витрати   на  вакцинування для профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також витрати на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачених страховику-резиденту за договорами страхування на випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, такого платника податку та членів його сім’ї першого ступеня споріднення. 

Питання.

До якого податкового органу мені, переселенцю із тимчасово окупованої території, слід подати податкову декларацію для отримання податкової знижки?

Відповідь.

Якщо платник податків – як внутрішньо переміщена особа подала до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою    № 5ДР та пред’явила при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) вона подає до цього контролюючого органу.

У іншому випадку, якщо такі дії не здійснено, декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.  

У зв’язку з тимчасовою окупацією внаслідок збройної агресії Російської Федерації території України функціональні обов’язки з обслуговування платників податків – переселенців з тимчасово окупованої території, покладаються у межах компетенції на територіальні органи, які знаходяться на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Питання.

Чула, що можна частково компенсувати витрати, понесені на навчання моєї дитини у виші минулого року. Хочу дізнатися, скільки в мене є часу для подання декларації до податкової?

Відповідь.

Не турбуйтесь, час у вас є. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 розд. IV ПКУ).      

 Питання.

До якого терміну мені, фізичній особі – підприємцю, треба подати декларацію?

Відповідь.

Фізичні особи – підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за результатами 2022 року з урахуванням вимог Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» подають податкову декларацію до 01 травня 2023 року (включно).