Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що таке податкова знижка на навчання та як її отримати?

опубліковано 20 жовтня 2022 о 13:15

Здобувач освіти, який навчається в українському закладі дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти на контрактній формі навчання, або член його сім’ї першого ступеня споріднення, має право на певну компенсацію вартості освітніх послуг, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. Це передбачається підпунктом 166.3.3. статті 166 Податкового кодексу України.

Фахівці Головного управління ДПС у Сумській області акцентує, що  заклад освіти повинен бути юридичною особою, мати ліцензію на провадження освітньої діяльності, спрямованої на організацію, забезпечення та реалізацію освітнього процесу у формальній та/або неформальній освіті. Заклад освіти має надавати освітню послугу – комплекс визначених законодавством, освітньою програмою та/або договором дій, що мають визначену вартість та спрямовані на досягнення здобувачем освіти очікуваних результатів навчання (стаття 1 Закону України “Про освіту”).

Податкова знижка для фізичних осіб, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом (підпункт 14.1.170. статті 14 Податкового кодексу України). 

Простіше кажучи, податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. Витрати мають підтверджуватися платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги (підпункт 166.2.1 статті 166 Податкового кодексу України). 

Податкова знижка буває різна. Вона може включати витрати за користування іпотечним житловим кредитом, благодійні внески неприбутковим організаціям, витрати за навчання та багато інших витрат. Повний перелік витрат, за які можна отримати податкову знижку, визначається пунктом 166.3. статті 166 Податкового кодексу України.