Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звітуємо про доходи, отримані від здачі в оренду житла

, опубліковано 07 квітня 2021 о 09:04

Декларувати доходи громадян, з яких не сплачувалися податки, зобов’язує ст. 164 Податкового кодексу України.

У випадку, коли в минулому році здавалася в оренду житлова чи інша нерухомість, рухоме майно, то отримані від цього доходи підлягають обов'язковому декларуванню, - інформують в Сумському відділі організації роботи Головного управління ДПС у Сумській області.

Необхідно задекларувати доходи і сплатити податок  від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Крім того, оподатковуються доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Варто врахувати, що якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то податок сплачує орендодавець.

Нагадуємо громадянам, які у 2020 році здавали в оренду рухоме та нерухоме майно, що вони повинні відзвітувати про доходи шляхом надання декларації із зазначенням отриманого доходу до територіального органу ДПС України. Останній термін подачі декларації – до 1 травня 2021 року.