Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Діяльність Державної фіскальної служби спрямована на гарантування законності та правопорядку в системі оподаткування

, опубліковано 12 грудня 2016 о 15:12

Додержання законів є обов'язковою вимогою для всіх та основою державної дисципліни, необхідним елементом трудових, службових правовідносин. Ефек­тивно функціонувати і виконувати завдання зі справляння по­датків (обов'язкових платежів), єдиного внеску, митних платежів органи ДФС можуть тільки за умови, що вся їх діяльність здійснюється в умовах законності, тобто методами і способами, передбаченими законом.

Важливим засобом захисту прав та свобод людини є гарантії. Вони є системою норм, принципів та вимог, які забезпечують процес дотримання прав та законних інтересів людини. Призначенням гарантій є забезпечення найсприятливіших умов для реалізації конституційно закріпленого статусу людини. Таким чином, гарантії є засобом, що забезпечує перехід від передбачених конституцією можливостей до реальної дійсності. Гарантії являють собою систему узгоджених факторів, що забезпечують фактичну реалізацію та всебічну охорону прав і свобод людини.

З метою реалізації та охорони прав людини і суспільства держава здійснює правоохоронну діяльність, створюючи для цього спеціально уповноважені правоохоронні органи.

Предметом правоохоронної діяльності ДФС України є зміцнення законності, правопо­рядку та фінансово-бюджетної дисципліни при реалізації пода­ткової та митної політики держави.

У своїй діяльності органи ДФС керуються законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Основним правовим актом, що регламентує систему оподат­кування в Україні, є Конституція України. Стаття 67 Конститу­ції України серед інших обов'язків громадян України називає також сплату податків і зборів у порядку та розмірах, встанов­лених законом.

Органи ДФС можуть ефек­тивно функціонувати і виконувати завдання зі справляння по­датків і зборів (обов'язкових платежів) тільки за умови, що вся їх діяльність здійснюється в умовах законності, тобто методами і способами, передбаченими законом.

Законність – це основа право­порядку в суспільстві, умова і необхідний елемент демократії. Перш за все,основою законності є верховенство закону і верховенство права. Під верховенством закону розуміють визначальну роль закону в правовій (юридичній) системі держави, у діяльності всіх суб'єктів права, насамперед державних органів і посадо­вих осіб. Поняття за­конності реалізується як щодо системи органів ДФС, так і щодо суспільства в цілому. По-друге, законність роз­глядається як принцип, метод і режим. Законність є необхід­ним засобом і умовою діяльності органів ДФС України.

Правопорядок трактується як ре­альне забезпечення та реалізація суб'єктивних прав, дотриман­ня юридичних обов'язків усіма громадянами, посадовими осо­бами, органами та організаціями. У юридичній літературі пра­вопорядок визначається як певна система суспільних відносин, які ґрунтуються на основі права і законності, як за­снована на праві і законності організація суспільного життя, що відображає якісний стан суспільних відносин, або як стан практичної підпорядкованості суспільних відносин, що виражає реальне практичне здійснення вимог законності.

Отже, в діяльності органів ДФС законність означає здійснення усіх функцій у суворій відповідності до чинного законодавства. Правові но­рми регулюють усі головні сторони суспільного життя, гаран­туючи права, свободи та законні інтереси людини. Вони забез­печують охорону людини від свавілля держави, її органів і про­типравних дій з боку інших осіб. Законність – це основа право­порядку в суспільстві, умова і необхідний елемент демократії, основа загальнолюдських цінностей, і, відповідно, суттєва база правової та загальної культури.