Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо права на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу (по договору підряду) на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП).

, опубліковано 29 січня 2016 о 17:02

  Щодо права на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу (по договору підряду) на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП).

             Відповідно до п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) будь – який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунок на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Визначення поняття "заробітна плата" для цілей розділу IV ПКУ наведено у пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, згідно положень якого "заробітна плата" - це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

         Отже, ПСП застосовується лише дo доходів, отриманих зa виконання трудовою договору, а доходи фізичних осіб, щo одержуються зa договорами цивільно-правового характеру, оподатковуються податковими агентами бeз виключення з нарахованoї суми ПСП.

         Одночасно зазначаємо, що ПСП починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Перелік таких документів затверджено Постановою Кабінету міністрів України від 29.12.2000 р. №1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».