Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій

, опубліковано 21 жовтня 2015 о 11:00

 

1. Щодо обрахунку обсягу доходу фізичної особи - підприємця, який перейшов на сплату єдиного податку.

Законом України від 01 липня 2015 року №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» (далі за текстом – Закон №569) внесено зміни до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України якими передбачено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи, другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень.

При цьому, у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої-третьої груп визначений статтею 292 глави 1 «Спрощена система оподаткування» розділу ХІV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу України.

Звітним податковим періодом для платників єдиного податку першої групи визначено - календарний рік, для платників єдиного податку третьої групи - календарний квартал.

У відповідності до пункту 292.1 статті 292 Податкового кодексу України доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця - є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті.

Пунктом 292.9 статті 292 Податкового кодексу України визначено, що доходи фізичної особи - платника єдиного податку, отримані в результаті провадження господарської діяльності та оподатковані згідно з цією главою («Спрощена система оподаткування»), не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, визначеного відповідно до розділу IV («Податок на доходи фізичних осіб») цього Кодексу.

Відповідно до пункту 33.1 статті 33 Податкового кодексу України податковим періодом визнається період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата податку.

Аналізуючи норми Податкового кодексу України, Головне управління ДФС у Сумській області дійшло висновку, що для обрахунку обсягу доходу фізичної особи - підприємця, який перейшов на сплату єдиного податку, не враховуються доходи, які  одержані ним на загальній системі оподаткування.

 

2. Щодо обов’язку із застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг в України визначає Закон України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (з наступними змінами та доповненнями) (далі за текстом - Закон №265).

Дія Закону №265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. При цьому, встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Внесеними змінами до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України Законом №569 передбачено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи, другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень.

При цьому, у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Поняття реєстратора розрахункових операцій наведено у абзаці 3 статті 2 Закону №265 яким визначено, що це пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

Статтею 9 Закону №265 визначаються випадки, коли реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема пунктом 6 вказаної статті передбачено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами - підприємцями, які відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, що не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

З урахуванням вищевикладеного, за умови додержання вимог щодо порядку та умов здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування визначених главою 1 «Спрощена система оподаткування» розділу ХІV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу України, фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок (другої і третьої групи), звільняються від обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) до досягнення ними протягом календарного року обсягу доходу у розмірі 1 000 000 гривень.

У разі перевищення у календарному році обсягу доходу 1 000 000 гривень фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої і третьої груп, незалежно від обраного виду діяльності, застосування реєстратора розрахункових операцій є обов’язковим.

Беручи до уваги, що Закон №569 набув чинності з 23.07.2015 (офіційно опублікований у Голосі України 23.07.2015 за №131) у відповідності до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України, застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку фізичними особами – підприємцями третьої групи, у разі перевищення в календарному році, обсягу доходу понад 1 000 000 гривень необхідно забезпечити починаючи з 1 жовтня 2015 року.

Одночасно слід зазначити, що згідно до пункту 15 статті 3 Закону №265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, незалежно від обраної системи оподаткування зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів».