Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо оподаткування доходів у вигляді процентів, які нараховані на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка

, опубліковано 19 жовтня 2015 о 17:54

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71), який набрав чинності з 01.01.2015, внесено зміни до Податкового кодексу України із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) в частині оподаткування пасивних доходів.

            Згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 ПКУ пасивні доходи (крім зазначених у п.п. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
            Підпунктом 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 ПКУ встановлено, що термін «пасивні доходи» означає, зокрема, доходи у вигляді процентів на депозитний (вкладний) банківський рахунок.

             Відповідно до внесених змін до п.п. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 ПКУ ставка податку для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді процентів, становить 20 відсотків.                                                                                                 

             Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування (п.п. 170.4.1 п. 170.4 ст. 170 ПКУ), тобто банківська установа.

             Враховуючи викладене вище, доходи платника податку у вигляді процентів, які нараховані на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються за ставкою 20 відсотків.

            Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) визначений ст. 179 ПКУ, згідно з п.п. «б» п. 179.4 ст. 179 якого платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації в інших випадках, визначених розділом ІV ПКУ.

     Отже, якщо фізична особа протягом звітного податкового року отримувала лише доходи у вигляді процентів на вкладний (депозитний) рахунок, які нараховувалися податковими агентами, незалежно від їх кількості, то у такої особи не виникає обов’язку щодо подання податкової декларації, оскільки вказані доходи оподатковуються податковими агентами під час їх нарахування.

            Одночасно зазначаємо, що   відповідно до п.п. 1.1 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX  ПКУ платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ, а саме фізичні особи – резиденти (нерезиденти), які отримують доходи з джерела їх походження в Україні.

             Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Об’єктом оподаткування резидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Для нерезидента – це загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні.

             Оскільки доходи у вигляді процентів, отримані фізичною особою від розміщення коштів на депозитному рахунку, включаються до місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, то такі доходи підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка (п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

            Отже, податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є банк, який нараховує та сплачує до бюджету податок на доходи з фізичних осіб за ставкою 20 відсотків (не залежно від розміру нарахованих доходів у вигляді процентів) та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.