Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо нарахування єдиного внеску роботодавцем за найманого працівника, який знаходився на лікарняному

, опубліковано 01 жовтня 2015 о 17:00

               Головним управлінням ДФС у Сумській області розглянуто Ваше звернення щодо нарахування єдиного внеску роботодавцем за найманого працівника, який знаходився  на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами і в межах компетенції повідомляє таке.

              Статтями 25, 26 Закону України від 28 грудня 2014 року № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» (далі – Закон № 77-VIII) урегульовано умови надання допомоги по вагітності та пологах, її тривалість, виплата та розмір.
          Так, відповідно до ст. 25 Закону № 77-VIII допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.
             Згідно з частиною 6 ст. 8 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини й органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу чи компенсацію відповідно до законодавства, - для осіб, зазначених у підпунктах 9–14 частини 1 ст. 4 Закону № 2464, нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 33,2 відсотка.

            Відповідно до частини 5 ст. 8 Закону № 2464 у разі, якщо база нарахування єдиного внеску у (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (грошове забезпечення, дохід), сума єдиного внеску розраховується роботодавцями як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (грошове забезпечення, дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника (тобто 33,2 %).

        Зазначена норма щодо нарахування єдиного внеску застосовується за умови відпрацювання застрахованою особою повного календарного місяця.

            Таким чином, якщо лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами припадає на повний місяць, у якому сума нарахованого лікарняного менше за мінімальний розмір заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої відповідно до ст. 8 Закону № 2464.

          У разі якщо лікарняний починається або закінчується протягом місяця, де загальна сума нарахованого лікарняного та заробітної плати не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), виникає необхідність донарахування до мінімальної заробітної плати.

          Сума єдиного внеску розраховується таким чином:

-         єдиний внесок на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності розраховується як добуток суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та ставки єдиного внеску, встановленої відповідно до ст. 8 Закону № 2464 (тобто 33,2 відс.);

-         єдиний внесок на суму нарахованої заробітної плати розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), зменшеної на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за цей місяць, та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

         У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час та сума допомоги по тимчасової непрацездатності не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованого доходу незалежно від її розміру.