Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості застосування РРО/ПРРО

опубліковано 23 лютого 2022 о 08:00

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) регулюються Законом України від 06 липня 2021 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Дія Закону № 265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

У разі якщо суб’єкт господарювання підпадає під дію вимог Закону № 265 та Податкового кодексу України, згідно з якими настає обов’язок застосовувати РРО та/або ПРРО, суб’єкт господарювання за власним вибором може обрати для проведення розрахунків за товари/послуги РРО/ПРРО.

З 01.01.2022 року застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку ІІ-ІІІ та четвертої груп при продажу товарів, робіт, послуг, у разі здійснення ними розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного  податку першої групи відповідно до положень Податкового кодексу звільнені від обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні господарської діяльності. Тобто зазначена категорія ФОП, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на  ринках та/або провадить  господарську  діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.

При цьому ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.   

Постановою КМУ від 23.12.2021 №1359 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 №1336» внесено зміни до постанови №1336, які визначають, що підприємці платники єдиного податку, що провадять роздрібну торгівлю на території села мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, крім випадків:

- роздрібної торгівлі в торгівельних об’єктах, в яких здійснюється також  торгівля підакцизними  товарами;

- дистанційної торгівлі, зокрема, торгівлі через Інтернет;

- прийняття рішень сільськими  радами та радами ОТГ  про обов’язкове  застосування на  території  села РРО/ПРРО.  

 

відповідно до Постанови КМУ від 09.02.2022 № 95 «Про внесення змін до Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО або ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій»,  внесені зміни розповсюдили дію пунктів 1, 4, 6, 7, 8, 11, 17, 22 затвердженого Постановою Переліку не тільки на територію сіл, а й селищ по всій Україні.

Законом № 265  передбачає РРО:

 у вигляді  технічного  пристрою (апарату); даний  різновид  часто називають «класичним» РРО;

 у вигляді певного  програмного забезпечення, яке може бути встановлено  на любий персональний комп’ютер (ПК ) або  гаджет; таке програмне забезпечення визначають як  програмне РРО.

Продавець повинен на вимогу покупця надати документ із фіскальними даними по розрахунковій операції (фіскальний чек), який друкується класичним РРО на папері.

Закон № 265 як альтернативу паперовому варіанту передбачає надання програмним РРО QR-коду, за допомогою якого у покупця є можливість самостійно отримати фіскальний чек встановленої форми в електронному вигляді.

ПРРО (програмний реєстратор розрахункових операцій) - програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції, призначені для реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів чи послуг.

Програмний РРО (ПРРО) – являє собою спеціалізоване програмне забезпечення, що можна встановити на будь-який пристрій, зручний для користувача. Це може бути комп'ютер, смартфон, планшет, ноутбук тощо. ПРРО відправляє створені чеки на сервер податкової служби в електронному вигляді. А вже покупцю чек можна надати одним із наступних способів: 

роздрукувати на будь-якому принтері; 

відправити чек: через месенджер, на електронну пошту, у вигляді SMS чи шляхом сканування QR-коду. 

Які ж варіанти ПРРО може обрати підприємець?

безкоштовні програмні рішення від ДПС;

програмні реєстратори від українських розробників з розширеним функціоналом. 

Програмний РРО від ДПС (безкоштовний)

Його можна завантажити відразу з сайту ДПС. А програмну касу можна встановити на пристрої з операційними системами Android та Windows. 

Безкоштовна каса надає користувачу можливість працювати з основними функціями: фіскалізація операцій та робота з електронними чеками. 

Перевагами використання ПРРО є:

миттєва реєстрація електронних чеків на сервері ДПС;

ведення обліку товарів;

видача покупцю електронних чеків у будь-якій формі (Е-mail, СМС, вайбер);

автоматичне створення Z-звітів на підставі розрахункових підсумків;

фіксування дати, часу та деталей розрахункової операції;

безкоштовність (програмне рішення  ДПС).

Послідовність дій при реєстрації ПРРО наступна:

суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на податковому обліку у контролюючому органі;

суб’єкт господарювання шляхом подання до контролюючого органу повідомлення за ф.№ 20-ОПП повинен подати інформацію про господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО;

для відповідальної особи, яка підписує (завіряє) фіскальний чек ПРРО, необхідно отримати кваліфікований електронний підпис;

через Електронний кабінет платника податку надсилається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО;

за відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння фіскального номера із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій, дата формування фіскального номера ПРРО є датою його реєстрації;

суб’єкту господарювання направляється квитанція №2 з інформацією про реєстрацію ПРРО із зазначенням присвоєного фіскального номера.

Суб’єкт господарювання, який зареєстрував ПРРО, подає Повідомлення з інформацією про ідентифікатор ключа з сертифікату, який використовується для підпису, на працівника, якому надані повноваження проводити розрахункові операції. Кожен касир засвідчує проведення розрахункових операцій та передачу даних до фіскального сервера власним електронним підписом.

Де можливо отримати інформацію про програмне забезпечення?

ДПС забезпечує надання безкоштовного програмного рішення для використання суб'єктами господарювання ПРРО. Інформація щодо такого програмного рішення оприлюднюється в Електронному кабінеті платника та на  сайті ДПС України  за посиланням: htpp///taх.gov.ua/baneryi/programni-rro.

Там само знаходяться інструкції щодо заповнення реєстраційних форм.