Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буринські податківці роз’яснюють зміни законодавства, що відбулися з початку 2022 року

опубліковано 22 лютого 2022 о 08:15

    Днями фахівцями Буринської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області було проведено практикум для фізичних осіб-підприємців на тему «Правила застосування РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року».

     Під час спілкування було надано роз’яснення щодо обов’язковості застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки.

    Тобто, зазначена категорія платників має встановити РРО/ ПРРО та фіскалізувати всі розрахункові операції, незалежно від виду діяльності.

     Присутнім розповіли про переваги використання РРО/ ПРРО, серед яких: робота в легальному полі, формування звітності за будь - який період, облік проданих товарів як за групами, так і в розрізі їх найменування та забезпечення внутрішнього контролю за роботою продавців.

    Податківці звернули увагу підприємців - платників єдиного податку другої та четвертої груп на необхідність завчасної реєстрації РРО/ПРРО у контролюючих органах, як передбачено вимогами чинного законодавства України.

     Було проведено демонстрацію платникам податків, які мають електронний цифровий підпис, як технічно скористатися послугами безкоштовного електронного сервісу ДПС України Електронний кабінет. Адже зазначений сервіс надає реальну можливість подання суб’єктами господарювання заяв для реєстрації РРО/ ПРРО (за формою № 1-РРО або № 1-ПРРО) в режимі онлайн.

      Крім того, присутнім повідомили про Постанову  Кабінету Міністрів України № 1336, яка набрала чинності з 01 січня 2022 року щодо права здійснення розрахунків без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при роздрібній торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів).

      Запрошених проінформували про те, що з початку року розпочалася щорічна кампанія декларування майнового стану та доходів громадян, отриманих у 2021 році та нагадали про законодавчі норми кампанії з одноразового (спеціального) декларування, так званої  «податкової амністії».

      Наприкінці підприємцям надали вичерпні відповіді на запитання, що виникли у них в ході спілкування.