Порядок провадження господарської діяльності щодо реалізації алкогольних напоїв (в тому числі пива) регулюється Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон №481), Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року №854, а також іншими нормативно-правовими актами в частині, що не суперечить вимогам Закону №481.
Статтею 11 Закону №481 визначено порядок розливу та маркування алкогольних напоїв (в т.ч. пива). Зокрема зазначено, що розлив пива здійснюється виключно у передбачені діючими стандартами скляну тару, металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки, а також у алюмінієві бочки, бочки із нержавіючої сталі (кеги) та інші види тари згідно з чинною нормативною документацією. При цьому зазначено, що на видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні бути зазначені дата виготовлення виробу, код суб’єкта господарювання та номер ліцензії на виробництво.
Статтею 15 прим 3 Закону №481 визначено, що продаж вин з доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних власного виробництва ординарних та марочних на розлив з тари місткістю від 50 до 600 л дозволяється суб'єктам господарювання первинного та змішаного виноробства виключно за місцем розташування таких суб’єктів господарювання у межах адміністративно-територіальних одиниць (міст, селищ, сіл) із сплатою акцизного податку у розмірі, встановленому Податковим кодексом України, якщо у ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями про це є відповідний запис органу, що видав таку ліцензію. Річні обсяги продажу вин (виноматеріалів оброблених) на розлив такими суб’єктами господарювання не можуть перевищувати 20 відсотків від річного обсягу вироблених виноматеріалів.
Крім того згідно зі статтею 15 прим 3 Закону №481 дозволяється продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус підприємства громадського харчування підприємств з універсальним асортиментом товарів.
Згідно з наказом Міністерства економіки України від 09.10.2006 р. №309 «Про внесення змін до деяких наказів» поняття громадське харчування замінено на поняття ресторанне господарство.
При цьому Законом № 481 не передбачено визначення та порядок отримання статусу підприємства ресторанного господарства або з універсальним асортиментом товарів.
Вичерпні визначення понять об’єкт (заклад) ресторанного господарства, об’єкт (заклад) роздрібної торгівлі, супермаркет тощо містяться в Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 24 жовтня 2005 року №327.
Отже, проаналізувавши вищевикладене, чинним законодавством дозволяється реалізація на розлив без статусу закладу громадського харчування тільки вин кріплених суб’єктами господарювання – виробниками, які мають ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус громадського харчування підприємств з універсальним асортиментом товарів
При здійсненні торгівлі алкогольним напрями на розлив суб’єкти господарювання мають дотримуватись вимог чинного законодавства, яке регулює відносини у сфері обігу алкогольних напоїв.