Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата майнових податків: важливі терміни та правила!

опубліковано 18 квітня 2024 о 14:29

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків Сумщини, що кожного року  (до 1 липня)  податкова служба нараховує майнові податки громадянам за підсумками попереднього фінансового року.

Нагадаємо, що до майнових податків належать земельний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та  транспортний податок.

Крім того, податкова служба повідомлятиме і про суми нарахованого мінімального податкового зобов’язання.

Тож, незабаром, громадяни отримуватимуть податкові повідомлення - рішення про нараховані суми податків. Звертаємо увагу, що сплатити податкові зобов’язання необхідно протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення – рішення.

Важливо! Якщо у вас відбулись зміни у реєстраційних даних, зокрема  місця проживання, то необхідно протягом місяця проінформувати про це орган податкової служби. Для цього необхідно подати до податкової інспекції за місцем реєстрації заяву за формою № 5ДР. Для чого це потрібно? Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб, громадяни у визначений законодавством термін отримають податкові повідомлення – рішення про нараховані суми податків, відповідно, вони зможуть своєчасно виконати свій обов’язок зі сплати податків, не порушуючи граничні терміни сплати та уникнути фінансових санкцій. Форму № 5ДР також можна подати дистанційно, скориставшись Електронним кабінетом.

Також звертаємо увагу, що повідомлення-рішення на сплату майнових податків можна переглянути в електронних сервісах ДПС. Щоб переглянути такі  повідомлення-рішення в Електронному кабінеті  – необхідно зайти в електронний кабінет для громадян, де потім знизу відобразиться поле “Повідомлення про обов’язок сплатити грошову суму зобов’язань”, а в мобільному застосунку “Моя податкова” необхідно увійти в розділ “Мої податкові повідомлення-рішення”, де буде вже чітко вказано: за яку нерухомість сплачується, яка площа нерухомості. Для роботи в обох цих сервісах необхідно  мати електронний цифровий підпис або авторизуватись за допомогою Дія підпис.

Звертаємось до платників податків з проханням виконувати свої податкові зобов’язання своєчасно, а також сплатити заборговані податки за минулі роки!