Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акцизний контроль на Сумщині: результати першого кварталу 2024 року

опубліковано 10 квітня 2024 о 15:50

Головне управління ДПС у Сумській області вживає заходів для забезпечення повної та своєчасної сплати акцизного податку.

З метою контролю за повною декларування та сплати акцизного податку субʼєктами господарювання за 3 місяці поточного року проведено 4882 камеральних перевірок декларацій акцизного податку. За результатами проведених камеральних перевірок складено 191 акт за фактами неподання або несвоєчасного подання декларацій акцизного податку та несвоєчасної сплати узгоджених зобовʼязань акцизного податку.

За фактами встановлених порушень до субʼєктів господарювання застосовано:

за неподання, несвоєчасне подання декларацій акцизного податку - 67 податкових повідомлень - рішення на загальну суму 78,52 тис. грн;

за несвоєчасну сплату узгоджених зобовʼязань акцизного податку - 136 податкових повідомлень - рішень на загальну суму 200,13 тис. грн.

За перший квартал 2024 року управлінням контролю за підакцизними товарами проведено 120 фактичних перевірок, за результатами яких: складено 108 актів, 15 довідок, встановлено 12 фактів відсутності за місцезнаходженням. Під час проведених перевірок встановлено 133 факти порушення вимог законодавства у сфері обігу підакцизних товарів, застосовано санкцій на суму 4 386,61 тис. гривень.

За перший квартал 2024 року надійшло всього сплати  штрафних санкцій 598,9 тис. гривень, у тому числі 203,9 тис. гривень за матеріалами перевірок минулого року.

На підставі виявлених фактів відсутності за місцезнаходженням, реалізації підакцизних товарів без марок акцизного податку, реалізації підакцизних товарів неповнолітнім анульовано 12 ліцензій, у тому числі:

7 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами;

2 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями;

2 ліцензії на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі.

За результатами проведених контрольно-перевірочних заходів середньомісячний виторг від реалізації тютюнових виробів за перший квартал 2024 року збільшився у порівнянні з показником 4 кварталу 2023 року.