Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підсумки "гарячих ліній" за березень 2024 року з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році за участю начальника Роменського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб   Люд

опубліковано 05 квітня 2024 о 13:09

Протягом березня 2024 року відбулося декілька сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році за участю начальника Роменського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб  Головного управління ДПС у Сумській області Людмили БУТ

Доводимо до вашої уваги відповіді на типові запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування, актуальні у 2024 році

Питання.

Як підприємець працюю на загальній системі оподаткування, хочу дізнатися, чи повинен я подавати майнову декларацію як фізична особа із зазначенням інших отриманих торік доходів?

Відповідь.

Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування повинна подавати за результатами календарного року податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, у тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

Питання.

За результатами минулого року спрацював у збиток, як це можна зазначити у податковій декларації ФОПівцю, адже на бланку декларації передбачено лише зазначення суми чистого оподатковуваного доходу?

Відповідь.

Відповідь на питання буде така: фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування у графі 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. І додатка Ф2 до декларації про майновий стан і доходи зазначає суму чистого оподатковуваного доходу, однак, якщо за результатами господарської діяльності отримано збиток, то графа 9 розд. І додатка Ф2 до податкової декларації прокреслюється.

Питання.

Припинив власну підприємницьку діяльність, вже відбулася реєстрація припинення підприємницької діяльності. Чи це потрібно зазначити у податкової декларації?

Відповідь.

При створенні податкової декларації про майновий стан і доходи фізична особа – підприємець в розділі «Введення звітності» у верхній панелі навігації обирає цифрове значення року за який вона подається та зі списку обирає період – «рік».

 У разі зняття з обліку в контролюючому органі фізичної особи, стосовно якої проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням, у рядку 2.1 розділі «Загальні відомості», зазначається арабськими цифрами від 1 до 12 номер календарного місяця та у рядку 2 – рік, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Питання.

Працював за кордоном, отримав дохід, який засвідчений іноземною довідкою про суму утриманого та сплаченого податку. Чи потрібно мені здійснювати переклад довідки для звітування у податкову?

Відповідь.

Так, переклад потрібно зробити. Оскільки українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами виконавчої влади, то фізична особа, яка одержала іноземний дохід, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, надає контролюючому органу легалізовану в установленому порядку довідку про суму сплаченого податку та збору із зазначенням  бази та/або об’єкту оподаткування і яка перекладена українською мовою та нотаріально засвідчена.