Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протягом березня 2024 року відбулося декілька сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році за участю начальника Сумського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок упра

опубліковано 04 квітня 2024 о 10:06

Протягом березня 2024 року відбулося декілька сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році за участю начальника Сумського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Сумській області  

Світлани СОЛОДКОЇ

Доводимо до вашої уваги відповіді на актуальні запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

Питання.

Світлано Петрівно, яку адресу потрібно зазначити у податковій декларації, якщо вулиця, на якій я проживаю, була перейменована?

Відповідь.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків повинен зазначити в податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником. Крім того, за такою адресою контролюючим органом може бути надіслано (вручено) податкове повідомлення-рішення. 

Питання.

До якого податкового органу  переселенцю із тимчасово окупованої території  подавати податкову декларацію для отримання податкової знижки?

Відповідь.

Якщо платник податків – як внутрішньо переміщена особа подала до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою    № 5ДР та пред’явила при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) вона подає до цього контролюючого органу.

У іншому випадку, якщо такі дії не здійснено, декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.  

У зв’язку з тимчасовою окупацією внаслідок збройної агресії Російської Федерації території України функціональні обов’язки з обслуговування платників податків – переселенців з тимчасово окупованої території, покладаються у межах компетенції на 

територіальні органи, які знаходяться на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Питання.

Мені потрібно повернути частину коштів, сплачену за навчання дитини у вищому навчальному закладі. Хочу дізнатися, скільки в мене є часу для подання декларації до податкової?

Відповідь.

Не турбуйтесь, час у вас є. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум заповнюються платником податку у річній декларації, яка подається по 31 грудня наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 розд. IV ПКУ).  

Тобто, до 31 грудня 2024 року (включно) ви можете подати зазначену декларацію з пакетом документів, які підтверджують суми понесених витрат.   

                                                  

Питання.

Підкажіть, чи не змінилася форма декларації про майновий стан, яку я заповнював торік?

Відповідь.

Форма змінилася. З 01 січня 2024 року введена в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.  

Нова форма декларації передбачає відокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. 

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України, крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).